Biografie
Geboren te Heerenveen in juli 1985, was ik al in mijn kleuterjaren bezig met het schrijven en produceren van boeken [foto met Boek der Koningen]. Het zou dus gekenmerkt kunnen worden als een aangeboren afwijking. In groep acht van de lagere school was een eindwerkstuk vereist; ik koos als onderwerp mijn familiegeschiedenis.
Zo startte ik op mijn elfde een onderzoek naar de stamboom (genealogie) van mijn voorouders met de naam Bakkenes. Dit onderzoek werd na tien jaar afgerond – voor zover stamboomonderzoek ooit afgerond kan zijn – met het boek ‘Bakkenes – Een studie naar ontstaan, genealogie en verspreiding van deze Nederlandse familienaam.’ Ik schreef het boek samen met Wim Bakkenes, een verre oom die ik via mijn onderzoek leerde kennen en die veel heeft betekend voor mijn persoonlijke ontwikkeling.
Wim Bakkenes, een verre oom, heeft veel betekend voor mijn persoonlijke ontwikkeling.
Na mijn middelbare school besloot ik een opleiding te volgen tot grafisch vormgever en kwam te werken bij een grafische onderneming in Utrecht. Sindsdien ben ik tot op heden met veel plezier werkzaam binnen de grafische sector, momenteel als projectmanager bij een bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige boekproducties – als iéts een terugkerend gegeven is in mijn leven, dan zijn het boeken. Binnen de grafische wereld heb ik vele en verscheidene functies vervuld waardoor ik op verschillende niveaus kan adviseren, bijvoorbeeld over grafisch ontwerp, maar ook over marketing- en communicatiecampagnes.
Ik ben me blijven verdiepen in gebieden die mij interesseren: literatuur, poëzie, geschiedenis, sociologie, maatschappelijke en culturele bewegingen en fenomenen. Daarnaast begon ik zelf met het schrijven van gedichten. In 2011 raakte ik betrokken bij de Occupy beweging – die onder meer protesteerden tegen de invloed en machtspositie van banken, die kort daarvoor een economische crisis met enorme gevolgen hadden veroorzaakt. De gedichten die ik schreef hadden vaak een maatschappijkritische inslag en sloten goed aan bij de toenmalige actualiteit. Eén van mijn eerste voordrachten was tijdens de eerste landelijke Occupy vergadering in Utrecht.
De onderwerpkeuze en stijl van mijn gedichten werd in de loop der tijd steeds breder en ik werd al gauw met enige regelmaat gevraagd om voor te komen dragen tijdens uiteenlopende gelegenheden. De samenwerking met muzikanten van improvisatiecollectief Improv XL zorgen voor een unieke muzikale dimensie tijdens mijn voordrachten. Naast eigen optredens raakte ik ook betrokken bij het samenstellen van poëzieprogramma’s en bracht twee dichtbundels uit in eigen beheer: ‘Momentum’ en ‘Belevenissen – de barbarij voorbij’.
Na mijn ervaringen bij de Occupy beweging – die een voedingsbodem bleken voor mijn nog steeds ontwikkelende interesse in sociale bewegingen – besloot ik een boek te gaan schrijven over de maatschappelijk en culturele ‘erfenis van de jaren zestig’ – waar ik direct en indirect al vaak mee in aanraking was gekomen. In mijn optiek was er in de bestaande literatuur een belangrijk facet onderbelicht gebleven, namelijk: hoe kijken de direct betrokkenen en initiatiefnemers van destijds vijftig jaar later terug op die periode en hoe ervaren zij de daaropvolgende ‘erfenis van de jaren zestig’? Het resulteerde in de (aanstaande) publicatie van mijn meest recente boek ‘Kantelaars van de Sixties | Twaalf interviews over de erfenis van een tijdperk.’
In oktober 2019 besloot ik een eigen bedrijf op te richten, Buro Bakkenes, waardoor ik mijn kennis en ervaring in kan zetten voor, en onder de aandacht kan brengen van, een groter publiek. Buro Bakkenes is een creatief tekstbureau voor redactie, journalistiek, publicaties, poëzie en optredens.
Buro Bakkenes is een creatief tekstbureau voor redactie, journalistiek, publicaties, poëzie en optredens.
ADRES
Kruidenierweg 5
3401 GG IJsselstein
KVK Utrecht 76272427
CONTACT
Mobiel 06 34 27 37 01